VALAŠSKÉ FRGÁLY
Jednoznačně nejlepší recept na valašskou tradiční pochoutku.
SUROVINY NA TĚSTO
- 250 ml plnotučného mléka
- 40 g krupicového cukru
- 15-20 g čerstvého droždí nebo 7g sušeného
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 3 žloutky
- 60 g změklého másla
- 60 g změklého sádla
- 50 g moučkového cukru
- citronová kůra dle chuti (čerstvá nebo sušená)
- větší špetka soli
Těsto je na přípravu 2 frgálů o velikosti 40cm (plech). Těsto nechám kynout 1 hodinu. Rozdělím na 2 bochánky a rozválím na tenké placky na pečící papír položený na plechu malým válečkem. Okraje potřu bílkem. Nahoru navrstvím náplň a drobenku. Peču na 200°C horký vzduch 15 minut.
Na naplnění
povidla – švestková, hrušková nebo jablečná ředit rumem
tvarohová náplň (2x měkký tvaroh/1frgál, žloutky, cukr, vanilka, citronová kůra, rozinky v rumu)
Na drobenku
- 200 g hladké mouky
- 120 g změklého másla
- 120 g moučkového cukru
- dle chuti třeba i perník ke strouhání (na tvarohovou náplň)
Na polití koláčů po upečení
- 100 g másla
- 1-2 lžíce moučkového cukru
- mletá vanilka nebo vanilkový extrakt
- 50-100 ml rumu