GRILOVANÁ VEPŘOVÁ ŽEBRA
Při grilování žeber je důležité je nejprve naložit a potom uvařit do měkka.
1 den marinovaná v přísně tajné směsi koření a supertajné kombinaci ingrediencí, přičemž nechybí ani karibský rum. Dále grilujeme na dřevěném uhlí na nepřímém žáru 2 hodiny. Inspiraci hledejte na 2 straně zeměkoule. 😉
Na Marinádu budeme potřebovat:
- 3 lžíce hořčice
- 3 lžíce kečupu nebo protlaku
- 1/2 lžičky soli
- 200 ml suchého jablečného cideru
Smíchejte v misce všechny ingredience na marinádu – suchý cider, hořčici, protlak a sůl. Žebra jsem nechal v tašce od řezníka (nerad myju nádobí) a marinádu jsem do ní vylil. Všechno jsem důkladně promačkal, aby se marináda dostala k celému povrchu každého kousku žeber. Tašku jsem dal přes noc do lednice a nechal odpočívat.
Na druhý den jsem dal žebra do pekáče podlil vodou tak, aby byly na dně pod nimi 1 – 2 cm tekutiny. Pak už stačí přiklopit poklicí, přivést k varu, dokud maso nebude opravdu měkké a kosti nebudou téměř samy odpadat. Zabere to cca 90 minut.
Takto upravené kousky rovnou kladu na gril a pomalu griluju cca 30 min na nepřímém ohni. Během grilování potírám zbytkem marinády.