Borůvkový koláč s ricottou
Tento koláč je skvělý a můžete na něm použít jakékoli ovoce, můžete jej péct celoročně, jen obměňujete náplň, případně trochu okořeníte podle použitého ovoce. No zkrátka je super.
Potřebujete:
Na korpus:
- 1 hrnek jemně mletých mandlí
- ¾ hrnku hladké celozrnné mouky
- 4 PL hnědého cukru nebo Rapadury
- 75 g studeného másla
- špetku soli
- 3 PL šlehačky
- 2 PL vody
Na náplň:
- 1 balení ricotty
- 1 PL mletých mandlí
- 1 PL mouky
- 1 vejce
- 3 PL zakysané smetany nebo tučného jogurtu
- 3 – 4 PL hnědého cukru, podle toho, jak kyselé máte ovoce
- špetku soli
- plný hrnek borůvek
- drobenku na posypání
Rozehřejte troubu na 180 °C.
V robotu smíchejte suroviny na mandlový korpus. Natlačte jej do kulaté formy o průměru kolem 30 cm. Pod těsto dávám pečící papír. Pokud to jde hůře, těsto se lepí, namočte si ruce do misky s vodou a pak to je hračka. Ač dělám těsto víceméně stále stejně, někdy lepí víc, někdy míň. Když nelepí moc, tak jej vyválím mezi 2 vrstvami potravinové folie a je to raz dva hotové.
Pak umíchejte náplň, natřete ji na těsto a navrch rozprostřete borůvky.
Posypte drobenkou, tu si udělejte, jak jste zvyklí. Můžete do ní pro změnu přidat i trochu mandlí nebo špetku skořice.
Pečte koláč v troubě asi 40 minut.