ŠKVARKOVÉ PLACKY 

Recept na škvarkové placky 

  • 350 g škvarků
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 70 g másla
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 300 ml polotučného mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • 325 g hladké mouky
  • 325 g polohrubé mouky
  • Kmín na posypání

Postup:

Škvarky nasekáme najemno a smícháme se 150 g hladké mouky. Zakryjeme fólií a dáme do lednice.

Droždí rozdrobíme a smícháme se 100 ml vlažného mléka a lžičkou cukru. Necháme v teple vzejít kvásek.

Zbylou mouku nasypeme do větší mísy a přidáme kvásek, zbytek mléka, změklé máslo a sůl. Pomocí robota s hnětacím hákem nebo vařečky vypracujeme hladké nelepivé těsto. Zakryjeme ho v míse potravinovou fólií a necháme asi hodinu kynout.

škvarkové placky

 Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál. Zapracujeme do něj připravené škvarky a rozválíme. Pak těsto přehneme a znovu rozválíme na 1 cm silnou placku.

Pomocí skleničky o průměru 5 až 6 cm vykrojíme kolečka, potřeme je rozšlehaným vejcem a nožem do nich uděláme ozdobné mřížky.

Posypeme kmínem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova asi15 minut. Necháme vychladnout a podáváme.

více zde

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *