MANDLOVÝ DORT

Ingredience na těsto

5 vaječných bílků
1 špetku soli
110 g  moučkového cukru
200 g mletých mandlí

Ingredience na krém

180 g smetany 12 %
5 vaječných žloutků
95 g cukru krupice
2 lžičky mandlového sirupu či  lžičku esence
100 g měkkého másla

POSTUP

  1. Připravíme těsto na korpus, abychom ho mohli dát péct. Vyšleháme si bílky se špetkou soli – při šlehání přidáváme postupně moučkový cukr. Až bude sníh hotový, vařečkou do něj vmícháme mleté mandle.
  2. Kulatou formu si vyložíme pečícím papírem (i okraje) a vlijeme do něj těsto. Dáme péct do trouby na 170 stupňů, cca 25-30 minut. Po vyjmutí z trouby dáme vychladnout na mřížku.
  3. Připravíme krém. V hrnci si smícháme smetanu s cukrem a na středním plamenu zahřejeme, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidáme žloutky a intenzivně mícháme. Důležité – nenechte to dojít do varu – žloutky by se mohly srazit (tzn. hlídejte teplotu, případně na chvíli odstavte na vedlejší plotýnku, stále míchejte, a pak zase vraťte). Míchejte do zhoustnutí – něco jako pudink. Odstavte z plotýnky a nechte vychladnout (při chladnutí také promíchávejte, aby se vám nevytvořil škraloup).
  4. Mezitím si vyšleháme máslo do pěny. Tzn. do mísy si dejte máslo pokojové teploty a šlehejte. Cca 5-10 minut – dostanete pak krásně jemnou, téměř bílou, pěnu. Do té pak začněte přimíchávat směs vychladlých žloutků se smetanou a cukrem. Postupně je zašlehejte a dejte krém do lednice.
  5. Na griláž dejte cukr do menšího hrnce a zakápněte trochou vody – nemíchejte. Nechte zahřát a jakmile cukr začne karamelizovat přidejte plátky mandlí. Takhle “opečte” do zhnědnutí. Poté dejte na pečící papír vychladnout a uschnout. Jakmile budou mandle suché (nebudou tak lepit karamelem) dejte je do sekáčku a rozemelte na drobno. Griláž máme hotovou.
  6. Vrátíme se ke korpusu. Vychladlý korpus bude cca 4 cm vysoký (při použité formě o průměru 21 cm). Ten opatrně rozřežte na půl – na dvě tenké placky. První placku potřete krémem a posypte griláží. Druhou placku potřete krémem i ze strany, která se bude dotýkat griláže, poté přilepte na sebe. Horní placku potřete krémem shora a i ze stran – dobře se dělá, když je krém tužší z lednice – máslo není povolené a líp se s tím pracuje. Pokud vám krém začne měknout, klidně ho vložte zase třeba na 10 minut do lednice a pokračujte, až bude více tuhý – půjde to líp. Jakmile budete mít hotovo, dejte celý dort do lednice ztuhnout.
  7. Vršek dortu můžete dozdobit opečenými plátky mandlí nebo griláží.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *