ROZDĚLENÍ HLAV U ESPRESSO KÁVOVARŮ
ROZDĚLENÍ HLAV U ESPRESSO KÁVOVARŮ
– přisedlá: na bojleru nebo spojená kovem s bojlerem
k vyhřívání zde dochází přenosem tepla z bojleru a s teplotním rozdílem hlava-bojler
– oddělená: vyhřívaná elektricky- – oddělená: vyhřívaná vodou
tzv. – E61 : vyhřívaná cirkulací vody z bojleru teplotním gradientem (termosifon)
– saturovaná:
vyhřívaná vodou z bojleru na přibližně stejnou teplotu – používá se u dualbojlerů
Typy hlav a bojlerů se navzájem kombinují, tudíž existuje mnoho typů kávovarů, které různým způsobem řeší tutéž věc.
Kromě stability vody z bojleru hraje stejnou nebo větší roli teplotní stabilita a setrvačnost hlavy.
Po desetiletí se používá systém teplejší vody z bojleru a stabilizace masou hlavy, kde je počítáno s tím , že měnící se teplota vody i hlavy nakonec vyústí v docela stabilní výsledek v páce.
Použití vody z bojleru o stejné teplotě jako hlava, je samozřejmě nejstabilnější řešení, protože stejné teploty se navzájem neovlivňují.