Co je těch pět čísel pod názvem sbírky ?
7-20-90-9-25
Těchto 5 čísel tvoří základ přípravy espressa
7 – podle tradice tolik gramů čerstvě mleté kávy pro přípravu espressa potřebujeme. Dnes už nejsou pravidla tak přísné a tak se množství upravuje individuálně podle daného typu kávy. V zásadě by jsme se měli pohybovat mezi 7-10g. Důležité je zvolit takové množství ze kterého vylouhujeme ten nejlepší podíl esenciálních složek. Některé kávy jsou méně aromatické a proto můžeme použít i 8 nebo 9 gramů.
20 – je tlak v kilogramech,kterým utlačujeme kávu v páce pomocí tamperu (pěchovadlo na kávu) Tamper přitom musí být masivní a těžký abychom mohli co nejlépe odhadnou tlak a sílu utlačení
90 – st C je teplota vody, která protéká pákou při extrakci. Tato veličina je ze všech nejdůležitější a nejvíce ovlivňuje chuť espressa
9 – je tlak v barech, který působí na přetlačovanou vodu. Určitě každého z vás překvapí proč 9 barů ? Protože právě při takovém tlaku je uvolněno nejvíce aromatických složek a ty dělají espresso tím čím je. Proč ne 12 nebo 15 ? Odpověď je jednoduchá. Domácí espresso automaty jsou nejen teplotně nestabilní, ale také při své konstrukci tlakově nestabilní. Nemají totiž tlak konstantní od začátku do konce jako profesionální kávovary – u domácích je to křivka, která jde od nuly přes 15 k nule a požadovaných 9 barů dosáhnou v průměru. Neplatí přitom, že více je lépe, ale méně = nepřipravíte espresso.
25 – vteřin přesně to je doba jak dlouho protéká espresso pákou. Odchylka + – 3 vteřiny není zásadní. Avšak ovlivňuje chuť.
Na obrázku je extrakce přes tzv. bottomless naked portafilter
Už se daří????😉
Ale tak… Řekl bych že pokroky jsou, zatím dílčí. Žebřík je vysoký, ale já šplhám.
Ale tak… Řekl bych že pokroky jsou, zatím dílčí. Žebřík je vysoký, ale já šplhám.
Ne doufám ,že se ti bude kráčet s úspěchem a nám zůstane automat……..😜😜😜
Ne doufám ,že se ti bude kráčet s úspěchem a nám zůstane automat……..😜😜😜
Já se jen tak nevzadávám 😉.
Já se jen tak nevzadávám 😉.