Medvědí česnek
V kuchyni můžete použít medvědí česnek všude, kde používáte česnek standardní. Místo pro něj najdete i tam i tam, kam přidáváte pažitku nebo jiné zelené natě. Koření se s jeho pomocí i maso – zvláště na jehněčím se chuťově výtečně vyjímá, je totiž jemnější než běžný česnek.
Medvědím česnekem lze ochutit polévky, pomazánky, omáčky, saláty, můžete ho jen tak nasypat na chleba s máslem nebo na vařené brambory s tvarohem. Využívat můžete především list, a to v době zhruba od dubna do června, na podzim pak i cibulky. Pro originální dozdobení pokrmu poslouží i kvítek.
Přínosem je už vysoký obsah vitamínu C a antibiotické a desinfekční účinky. Lidové léčitelství ho využívá ke snižování krevního tlaku, čištění ledvin a močového měchýře, úspěšně se popere i s nevhodnými bakteriemi ve střevech, příznivě působí na činnost srdce, uklidňuje a zvyšuje chuť k jídlu.
Recepty s medvědím česnekem