UZENÍ PSTRUHŮ
Uzený pstruh je delikatesa, kterou si může téměř každý na Valašsku připravit doma. Na uzení pstruhů nic není, chce to pouze čerstvé pstruhy, udírnu a dobrou náladu
POSTUP NAKLÁDÁNÍ
- Vykuchané pstruhy očistíme a odslizíme pod studenou tekoucí vodou
- Naložíme na 10 – 12 hodin do slaného láku tak, aby byli zcela ponoření
- Lák v poměru 1:10 se solí uvaříme a přidáme pár kuliček pepře, jalovce, nového koření a snítku kopru
Druhý den pstruhy důkladně opláchneme studenou vodou od láku, zavěsime na háčky a necháme na vzduchu trochu osušit
Do dobře prohřáté udírny věšíme pstruhy tak, aby se vzájemně nedotýkali. První půlhodinu necháme dveře udírny otevřené ať pstruzi pěkně proschnou.
Topime tvrdým dřevem bez kůry na 70-80 st. C po dobu cca 3 hodin tak, až jsou pstruzi krásně zlatí. Úbytek na váze během uzení je cca 10% . Udit se dá samozřejmě i pomaleji třeba na 40st pak se samozřejmě prodlužuje doba uzení a zvyšuje úbytek na váze na cca 20%. Takto vyuzený pstruh vydrží déle zakonzervovaný je však slanější.
Vyuzený pstruh vydrží v lednici zabalený v pečícím papíru určitě 2 týdny. Ideální je ho však zavakuovat. Ryba má totiž tu vlastnost, že přejímá ostatní pachy z ledničky a to není nic dobrého. Vakuování prodlouží dobu konzervace klidně na 2 měsíce i déle.